ACTUALITZACIÓ: Mesures de prevenció COVID-19

Dijous, 12 de març de 2020 a les 00:00

MESURES DE PREVENCIÓ ADOPTADES PER L’AJUNTAMENT

L’Ajuntament de Sant Salvador de Guardiola ha adoptat les mesures preventives establertes pel Govern de la Generalitat per evitar la propagació del COVID-19 (Coronavirus) després de l’activació en fase d’alerta del Pla de Protecció Civil de Catalunya (PROCICAT) per malalties emergents. Es tracta d’una sèrie d’actuacions de contenció per disminuir el risc de contagi que s’aplicaran durant un període de quinze dies, que es podria prorrogar en funció de l’evolució de la situació.

Supressió d’activitats col·lectives
El Govern català ha decretat que del 12 al 26 de març se suspenen o ajornen totes les activitats col·lectives que impliquin una concentració superior a 1.000 persones. Qualsevol altra activitat que comporti una assistència inferior al miler de persones es podrà celebrar, però només si s'ocupa un terç de l'aforament autoritzat per garantir una distància suficient entre els assistents. La prohibició implica tots els esdeveniments celebrats al país, en espais oberts o tancats, i tant si són oferts per organitzadors públics com per privats.
Seguint aquestes recomanacions, l’Ajuntament ha suspès les activitats següents:
Activitats organitzades al teatre La Sala, la qual cosa suposa la cancel·lació de:

 • Le Voyage de Jam programat pel dissabte 14 de març de 2020.
 • Tastacultura d’Uruguay, programat pel dissabte 21 de març de 2020.

Activitats esportives, lúdiques i culturals programades en equipaments municipals com La Sala, l’espai polivalent de la Masia del Calvet, biblioteca municipal, etc. que no són essencials per al funcionament d’aquests equipaments. Entre d’altres: Pilates, Esquena Sana, Tallers de memòria, Country, Body Art, Movem-nos, Zumba, Consciència cos i ment, Moviment i memòria, Acondicionament físic, Karate i Caramelles.
Comissió de Festa Major d’esports i espectacles programada pel proper dimarts 17 de març de 2020 a les 20 hores.
Assemblees participatives dels Pressupostos participatius de 2020 programades pels dies 17 de març al local social de Ca l’Esteve, 19 de març a Salelles, 24 de març al nucli, 25 de març al Calvet i 26 de març a l’Can Sansa.
Activitats de l’Espai de Convivència Intergeneracional (ECOI).

Tancament d’equipaments i suspensió d’activitats
L’Ajuntament de Sant Salvador de Guardiola ha determinat el tancament al públic de les instal·lacions següents: Casal de Joves Can Sansa, Biblioteca municipal, Pavelló, camp de futbol, Pista de pàdel, Sala Polivalent de la Masia, La Sala Espai Polivalent.
Centre de Dia La Masia
El Departament de Salut ha determinat noves mesures en relació als centres residencials i centres de dia d’atenció a persones grans, persones amb discapacitat i salut mental. En concret, s’ha instat al reforç de les mesures d’higiene, especialment, la desinfecció de superfícies, la suspensió temporal de nous ingressos i la restricció de les visites familiars als centres.

Les mesures concretes preses des de l’Ajuntament son les següents
-Se suspenen totes les visites externes. Només es permetrà l’entrada en casos d’urgència o necessitat justificada (proveïdors) i fins a la zona habilitada. En cap cas es podrà accedir fins a la sala a on s’ubiquen els usuaris del centre.
-S’aplica un control de registre de totes les persones que accedeixin al centre amb la finalitat d’actuar més de pressa per fer l’estudi de casos de contagi.
-És obligatori rentar-se les mans o desinfectar-se a l’entrada i sortida del centre.
-Se suspenen temporalment les activitats de grups que provinguin de l’exterior com activitats de voluntariat, formatives i intergeneracionals.
-Se suspenen temporalment els nous ingressos.
-Es garantirà la separació tant d’espai com de professionals entre el centre de dia i l’escola bressol.
-Reforçar les mesures d’higiene antisèptica en superfícies, baranes, manetes de portes, passamans, taules, etc.
-Reforçar amb cartells informatius la higiene de mans, la higiene respiratòria i altres mesures preventives elaborades pel Departament de Salut.
-Els usuaris que presentin simptomatologia respiratòria aguda han de romandre als seus domicilis. Així com els usuaris que presentin símptomes compatibles amb la infecció pel coronavirus SARS-CoV-2.
-Els usuaris que presentin símptomes compatibles (febre, dificultat en respirar o tos, o aquells que determinin les autoritats sanitàries) amb la infecció pel coronavirus SARS-CoV-2 han de trucar al 061 i seguir les indicacions de l’autoritat sanitària.
-Els treballadors que presentin símptomes compatibles (febre, dificultat en respirar o tos, o aquells que determinin les autoritats sanitàries) amb la infecció pel coronavirus SARS-CoV-2 han de trucar al 061 i seguir les indicacions de l’autoritat sanitària.
-No utilitzar el Fitxador de polsador per evitar possibles contagis, utilitzar l’aplicació mòbil o a través d’un PC per fitxar.

Serveis municipals
L’Oficina d’Atenció a la Ciutadania, l’Oficina de Serveis Socials i la Guàrdia Municipal mantindran l’horari d’atenció al públic, però s’establiran mesures preventives que estaran degudament senyalitzades a través de rètols i cartells en els espais esmentats.
1.Es reduirà tota l’atenció presencial, amb indicació expressa que aquesta es durà a terme pels canals: 

 • Telefònic: 93.835.80.25
 • Telemàtic: www.santsalvadordeguardiola.cat (instància genèrica)

Especialitats:

 • En aquells casos en que s’ apreciï la urgència i la necessitat d’obtenir una atenció, tràmit i/o document que no es pugui demorar, es vehicularà mitjançant la corresponent cita prèvia acordada telefònicament.
 • En aquells casos que l’atenció, tràmit o visita estigui programada per una data, aquesta s’ha de reprogramar a partir del 14 d’abril de 2020 (un cop passada la vigència de 15 dies i vacances de Setmana Santa), a excepció d’aquells casos en que aquesta reprogramació no sigui possible.

Tot i això, es recomana als veïns i veïnes fer ús prioritàriament dels serveis de tramitació electrònica.


2.D’acord amb les informacions rebudes fins al moment, totes les unitats treballaran a porta tancada.

3.Quan existeixin raons justificades que impedeixin o dificultin l’assistència al lloc de treball, essent aquestes les de:

 • Infant de 0-12 anys a càrrec.
 • Persona dependent a càrrec (degudament acreditat).
 • Persona que formi part de col·lectiu de risc (malalties cròniques, pluripatològiques o amb estat d’immunosupressió congènita o adquirida).

S’articularan mesures consistents en:

 • Mesures de flexibilitat horària mentre duri aquesta situació excepcional, consistents en una redistribució i modificació de la jornada de treball.
 • Teletreball: l’ajuntament posarà a disposició de la persona treballadora els mitjans necessaris per fer-lo efectiu (amb accés a la majoria d’aplicacions informàtiques que s’empren actualment).

Tancament dels centres educatius
Davant de l’anunci del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya de tancar les llars d’infants, escoles, instituts i centres universitaris a tot Catalunya, a partir d’aquest divendres, 13 de març, la mesura afectarà a l’Escola Bressol “Dentetes” i al CEIP Montserrat.
D’altra banda, l’Escola Municipal de Música deixarà de realitzar activitats aquest mateix dijous, 12 de març.

Recomanacions i mesures de prevenció
Des de l’Ajuntament de Sant Salvador de Guardiola s’estan portant a terme les tasques de coordinació preventives per garantir la prestació de la resta de serveis municipals. Això comporta l’elaboració de plans de contingència dels diferents departaments del consistori amb la voluntat d’identificar els serveis i les dotacions de personal essencials i necessaris.
Tanmateix, des del consistori berguedà es recomana que se segueixi la informació dels canals oficials i no es difonguin informacions falses o no contrastades. Cal recordar que davant de qualsevol sospita es recomana trucar al telèfon 061 i es pot seguir la informació actualitzada al web del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.

Darrera actualització: 12.03.2020 | 21:51

Documentació

pdf Decret
445,07KB