Dia Internacional de la Gent Gran

Dijous, 1 d'octubre de 2020 a les 00:00

Avui dia 1 d'octubre, seguim reivindicant pels seus drets

L’any 1990 l’Assemblea de les Nacions Unides va fixar l’1 d’octubre com el Dia Internacional de la Gent Gran amb la finalitat de reivindicar que les persones grans siguin per un dia les veritables protagonistes i el centre d’interès d’arreu del món, fent-les visibles i difonent una imatge positiva de l’envelliment.

Passats trenta anys de la proclamació del Dia Mundial de la Gent Gran, continua sent necessari un dia dedicat a les persones grans, que ens obligui a reflexionar i a conscienciar-nos sobre l’estat en què es troben les persones grans, així com els desafiaments i problemes que afronten. Molts d’aquests problemes estan relacionats amb la falta de garantia en el ple i igual gaudiment dels drets humans i de les llibertats que pateixen les persones grans.

Per tant, és imprescindible que en un dia com avui reivindiquem la visibilitat de les persones grans com a membres de la societat que participen compromesos a millorar el gaudiment dels drets humans en molts àmbits de la vida i no només els que els afecten immediatament.

En aquest sentit la crisi provocada per la pandèmia de la Covid-19 ha tingut un impacte molt negatiu sobre la gent gran, doncs ha tret a la llum la situació de pobresa i d’exclusió social en que viuen un gran percentatge de les persones grans, i ha evidenciat la profunda crisi estructural en el sistema de cures de llarga durada.

Hem de tenir en compte que l’augment de l’esperança de vida ha provocat un envelliment generalitzat de la població mundial, segons les projeccions demogràfiques de l’INE (Instituto Nacional de Estadística) la població de més de 65 anys d’Espanya passarà del 19,2 % actual al 25,2 % el 2033, la qual cosa fa que encara sigui més urgent garantir els drets de les persones grans, que aquestes puguin viure amb dignitat i seguretat, lliures d’explotació i maltractaments i que siguin tractats amb dignitat i sense cap mena de discriminació per raó d’edat, sexe, discapacitat, situació econòmica o qualsevol altra condició.

Darrera actualització: 01.10.2020 | 11:19