Guardiola i Salelles ho tenen tot a punt per a les tradicionals Caramelles

Dilluns, 3 d'abril de 2023 a les 10:00

Els grups locals de Caramelles (Colla del Vi Bo de Salelles i Colla dels Quintos de Sant Salvador de Guardiola) es preparen per sortir a la festa tradicional per Pasqua.

Al municipi de Sant Salvador de Guardiola la tradició de les caramelles es troba molt arrelada des de fa un bon grapat d'anys. Trobem documentats diversos grups de caramelles des de principis de segle XX, on hi havia dues colles de caramellaires, formades per jovent, els quals tenien una gran rivalitat entre les dues colles. A la dècada de 1940, cal destacar que es va tornar a dansar el ball de cascavells (balls característics de la zona del Pla del Bages), que ja estava mig oblidat, en aquesta època l'acompanyament musical es feia amb acordió. També cal destacar la tradició perduda d'anunci de l'arribada dels caramellaires a les masies i ravals, els quals es feia amb un estri semblant a un trabuc que omplien de pólvora i feien petar.

Després d'una aturada d'uns quants anys, la tradició de les Caramelles a la vila es va reprendre a partir del 1978. En aquesta època es va recuperar una vegada més el ball de cascavells, que feia molts anys que no es ballava. En l'actualitat, les dues colles actives ballen una barreja de ball de bastons i de danses tradicionals a banda de les "corrandes", amb una tonada pròpia de cada grup. Actualment, les dues agrupacions que surten a cantar i dansar són: les Caramelles de Salelles amb la Colla del Vi Bo, i les Caramelles de Guardiola amb la Colla dels Quintos. Cada colla canta en els diferents ravals, cases i indrets del municipi durant el dissabte i diumenge, per acabar conjuntament trobant-se el Diumenge de Glòria al sortir de missa per cantar i dansar plegats, i després anar al dinar de germanor.

Les Caramelles de Guardiola (Colla dels Quintos), enguany faran les següents actuacions: 

  • Dissabte 8 d’abril: Raval del Sellarès (16.00 h), Ca l'Esteve (17.00 h), El Calvet (18.00 h), carrer de la Creu (19.00 h) i plaça de l’Església a Salelles (20.30 h)
  • Diumenge 9 d’abril: Carrer de la Llum (9.30 h), L'Urpina (11.00 h), Cal Nen (12.00 h) i Església (13.00 h)

Les Caramelles de Salelles (Colla del Vi Bo), enguany faran les següents actuacions: 

  • Dissabte 8 d’abril: Plans d’en Jaume (carrer Albert amb carrer de la Vinya) (16.30 h), Cal Fargas (17.30 h), Mas del Suanya (18.30 h), Ca l’Esteve (Bda. El Celler) (19.30 h) i plaça de l’Església a Salelles (20.30 h)
  • Diumenge 9 d’abril: Cal Quico (9.30 h), Torre Oms Rovís (10.45 h), E.S. Salelles (11.30 h), Les Feixes (12.15 h) i a l’Església de Sant Salvador de Guardiola (13.15 h)
Darrera actualització: 31.03.2023 | 11:16