Sant Salvador fa justícia a la memòria del seu exalcalde Enrich i a totes les víctimes de la Guerra Civil

Dimecres, 7 de setembre de 2022 a les 12:00

El dissabte 3 de setembre es va dur a terme un acte de reconciliació en clau de memòria històrica local, l’homenatge va tenir la voluntat de fer justícia amb el nostre passat i especialment amb Francesc Enrich Sellarès, alcalde republicà del municipi fins a l’any 1939, any que va morir afusellat al Camp de la Bota pel bàndol Franquista.

L’acte, que va aplegar mig centenar de persones i que va realçar la figura i la memòria de l’exalcalde, va servir també com a inici del procés de reconciliació, per aquest motiu es va instal·lar una segona placa commemorativa a la memòria de totes les víctimes de la Guerra Civil i el Franquisme.

Pel que fa a l’homenatge va comptar amb la presència de la família directa d’Enrich, entre els quals hi havia la seva besneta Mònica, que va lloar amb un breu relat el compromís del seu besavi amb el poble i amb el càrrec que hi ostentava. Alhora l’alcaldessa Georgina Mercadal va guiar tot l’homenatge remarcant que Sant Salvador de Guardiola era dels pocs municipis que avui en dia encara no havia fet cap homenatge al seu alcalde afusellat. Per cloure l’acte, l’historiador Genís Frontera (membre de l’associació memòria.cat de Manresa) va fer una xerrada en què va emmarcar la figura d’Enrich en el context de l’època, i repassant la importància i militància d’Enrich amb la Unió de Rabassaires al municipi i al Bages.

Finalment, aquest homenatge forma part del projecte de reparació i reconciliació, un procés de treball de memòria històrica iniciat l’any 2021, on es va celebrar el primer homenatge, amb la instal·lació d’una Stolperstein en memòria de Bonifaci Servitja, veí de Sant Salvador de Guardiola nascut l’any 1913, el qual va ser deportat a Mauthausen l’any 1940 i posteriorment fou alliberat.  

 

Darrera actualització: 06.09.2022 | 14:55