Cicle Festiu

Des de l'Àrea de cultura i festes de l'Ajuntament de Sant Salvador de Guardiola tenim l'objectiu de fomentar, potenciar i donar a conèixer l'activitat cultural local. En aquest apartat hi trobareu tota la informació al voltant del calendari cultural i festiu de Sant Salvador de Guardiola en col·laboració amb les diverses entitats culturals de la vila.

Sant Salvador de Guardiola gaudeix d'un calendari anual farcit de propostes, ja siguin vinculades al programa festiu més tradicional, com les Caramelles, la Festa Major, o d'altres relacionades amb el comerç i la promoció econòmica i turística del municipi, amb les Fires de Sant Marc i de la Torrada.


Cavalcada dels Reis d'Orient

Data de celebració: 5 de gener

Ses Majestats els Reis d'Orient arriben cada any a Sant Salvador de Guardiola a la Masia del Calvet, on són rebuts pel seguici reial format pels pastorets, angelets i carboners. La Cavalcada es dirigeix cap al centre de la vila fins a arribar al Pavelló Municipal d'Esports on tradicionalment es fa un castell de focs. Tot seguit es fa l'entrega de la clau del municipi i la recollida de cartes, moment on Ses Majestats entreguen caramels i els infants es poden fotografiar amb ells.

Carnaval de Sant Salvador de Guardiola

Data de celebració: primer dissabte de Quaresma

A Guardiola, el Carnestoltes se celebra una setmana per sobre o per sota de la data tradicional. Aquesta jornada consta d'una Rua de Carnaval on diferents comparses formades per veïns i veïnes del municipi desfilen pels carrers principals del municipi. Tot seguit al Pavelló Municipal d'Esports es fa el concurs de disfresses, i un espectacle infantil per amenitzar la festa.

Caramelles

Data de celebració: Dissabte i Diumenge de Glòria

Festa emblemàtica de celebració de la Pasqua i la primavera. Al municipi la tradició de les caramelles es troba molt arrelada des de fa un bon grapat d’anys. Trobem documentats diversos grups de caramelles des de principis de segle XX, on hi havia dues colles de caramellaires, formades per jovent, els quals tenien una gran rivalitat entre les dues colles. A la dècada de 1940, cal destacar que es va tornar a dansar el ball de cascavells (balls característics de la zona del Pla del Bages), que ja estava mig oblidat, en aquesta època l’acompanyament musical es feia amb acordió. També cal destacar la tradició perduda d’anunci de l'arribada dels caramellaires a les masies i ravals, els quals es feia amb un estri semblant a un trabuc que omplien de pólvora i feien petar. 

Després d'una aturada d'uns quants anys, la tradició de les Caramelles a la vila es va reprendre a partir del 1978. En aquesta època es va recuperar una vegada més el ball de cascavells, que feia molts anys que no es ballava. En l'actualitat, les dues colles actives ballen una barreja de ball de bastons i de danses tradicionals a banda de les “corrandes”, amb una tonada pròpia i característica de la vila. Actualment, les dues agrupacions que surten a cantar i dansar són: les Caramelles de Salelles amb la Colla del Vi Bo, i les Caramelles de Guardiola amb la Colla dels Quintos.

Festa de Sant Marc (Fira del pa i el vi)

Data de celebració: Cap de setmana de després de Sant Marc (25 d'abril)

Aquesta festa tradicional és la més representativa de Sant Salvador de Guardiola, i es troba molt arrelada també en altres pobles del Bages. Es celebra en honor de Sant Marc, que té la seva festivitat el 25 d'abril, tot i que actualment la celebració s'ha traslladat al primer diumenge després d'aquesta data. S'anomena també festa del panellet perquè, després de la missa, s'entrega un panet beneït a tots els assistents.

A l'actualitat la festa consta de dos dies. El dissabte es realitza l'Homenatge a la gent gran de la vila, on es celebra amb un àpat popular i ball. El diumenge al matí es realitza la fira de Sant Marc, on hi ha una mostra de vins amb D.O. Pla de Bages i diversos productors locals i de la zona. Aquesta fira es complementa amb espectacles familiars i un concert - vermut. La part tradicional de la festa rau amb la missa en honor a Sant Marc i la posterior benedicció del terme i dels panets beneïts.

Nit de Sant Joan - Flama del Canigó

Data de celebració: 23 de juny

Com cada any Sant Salvador de Guardiola celebra la nit i revetlla de Sant Joan. Tradicionalment el municipi realitza un acte institucional de rebuda de la Flama del Canigó, recollida des de Salelles per part d’atletes locals i acompanyada de l’alumnat local. Posteriorment se celebra la revetlla, amb l'encesa de la foguera de Sant Joan i la crema de l'olla dels desitjos, un sopar popular i un concert jove. 

Festa Major de Sant Salvador de Guardiola

Data de celebració: Al voltant del 6 d'agost

Com tots els municipis Sant Salvador de Guardiola celebra també la seva festa major des de finals del segle XIX. Ho fa per la diada de la transfiguració del senyor (Sant Salvador) que cau en 6 d'agost. Aquesta no és gaire diferent a la de la resta de municipis de la seva mida, on hi ha els actes tradicionals com el ball i concert de festa major, el cercatasques, correaigua, concerts joves, espectacles infantil, matinal esportiva, cinema, havaneres, àpats populars, cultura popular i l'ofici solemne amb les balladetes del gegants, entre d'altres activitats. 

Fira de la Torrada

Data de celebració: 1 de novembre

Aquesta fira és tota una festa que se celebra l’1 de novembre, diada de Tot Sants. La Fira consta de diferents espais on podreu gaudir de:

  • El mercat de pagès. Zona comercial tradicional amb parades d’artesans vinguts d’arreu de la comarca.
  • “La Farga de Guardiola”. Espai de trobada de l’Associació de Forjadors de Catalunya (AFOC), ferrers vinguts d’arreu de Catalunya on gaudirem d’exhibicions de l’art de la forja i el ferro. Conjuntament amb diferents mostres d’oficis entorn el foc.
  • La plaça del Foc. Zona central de la fira, on trobaràs la Castanyera i la Trementinaire. En aquest espai podràs escoltar llegendes, sentir rondalles, menjar castanyes, esmorzar una torrada o descobrir el món de les herbes!
  • La Taverna dels Torrats. Espai gastronòmic-cultural on hi haurà diverses actuacions musicals al llarg del dia. Hi haurà servei de bar.

Passejant per la fira trobaràs els aparadors dels comerços vestits de tardor, la castanyera, productors, artesans i cantaires que omplen els carrers de productes de la terra de tardor, artesania i color, molts colors. A més a més, podràs gaudir de diverses activitats culturals, com el microteatre del Festival Test, o dels diferents concerts i espectacles de la Taverna dels Torrats!

Per a més informació entreu a: www.firadelatorrada.cat

Darrera actualització: 11.04.2023 | 12:34
Darrera actualització: 11.04.2023 | 12:34